Thor Heyerdahl

heyerdahlThor Heyerdahl er trolig den mest berømte og anerkjente nordmann i dette århundre. Det har hans mange ekspedisjoner sørget for – Kon-Tiki, Ra, Tigris, Påskeøya, Maldivene, Tucume i Peru, osv. Han er med andre ord Larviks store stolthet og æresborger.

Thor Heyerdahl eller “Senor Kon-Tiki” som han kanskje er bedre kjent som rundt om i verden, ble født 6. oktober 1914. Han vokste opp i Stengata 7 i Larvik sentrum, og var på mange måter en beskjeden ung mann. Hans far eide og drev et bryggeri i byen, mens moren hadde hovedansvaret for Thors oppdragelse. I hans yngre dager var Thor skuffet over at det ikke fantes noe zoologisk museum i Larvik, og han opprettet derfor sitt eget lille “museum” i deres bakgård i Stengata.

Thor flyttet høsten 1933 til Oslo for å studere zoologi ved universitet. Han ble raskt misfornøyd med livet i storbyen, og han ble stadig mere skeptisk til det ‘moderne’ liv. Han utviklet over årene et stadig større ønske om å trekke seg ut av dette moderne livet, og ‘gå tilbake til naturen’. Juleaften 1936 giftet han seg med Liv, og sammen reiste de til Fatuhiva (Marquesas Øyene) for å studere naturlivet i denne delen av Stillehavet. Men, han ble snart involvert i andre prosjekter som f.eks.: Hvordan kom øyas første beboere fra? Man trodde da at Polynesia hadde blitt befolket fra vest, men Heyerdahl la merke til at den dominerende vindretningen og vannstrømmene kom fra øst til vest, så øyas orginalbelkning kunne ha kommet fra sør-Amerika.

I 1947 startet han Kon-Tiki ekspedisjonen for å bevise at dette var mulig, ved å bruke en balsa-flåte slik som de sør-amerikanske indianerne brukte den gang. 28. april 1947 startet ferden fra Peru, og litt over tre måneder senere landet de på en liten øy i Polynesia. Ekspedisjonen var er stor suksess, og det endte med ‘Kon-Tiki feber’ rundt om i verden som følge av Thors bok og film om Kon-Tiki ekspedisjonen. Med på ekspedisjonen var forøvrig også hans barndomsvenn fra Larvik, Erik Hesselberg.

Dette eventyret ble senere fulgt av en rekke andre ekspedisjoner: reiser til Galapagos øyene and Påske Øya; sjøreieser i Ra I, Ra II og Tigris, samt reiser til Maldivene, Påske Øya igjen og så Peru (Túcume).

Thor har blitt mer og mer akseptert og respektert i den akademiske verden for sine ekspedisjoner og teorier, og han har nå mottatt mange av verdens mest forneme vitenskapspriser. Thor har også fått en Oscar for filmen om Kon-Tiki ekspedisjonen, og hans bøker er å finne i biblioteker over hele verden.
 

Copyright © Larviksguiden 2014.All rights reserved