Edle Hartmann (1862-1946)

edlehartmannEdle Hartmann var en av landets første kvinnelige journalister, og hun skrev ofte under pseudonymer som Mystifax, Femme masquee, Madam Max, Fru Karljohansen og Sfinx. Hun ville mystifisere sine lesere, og stilen og innholdet i hennes artikler og fortellinger var ofte av en slik art at mange i datidens samfunn ville ha funnet det noe upassende at en embetsdatter skrev så utfordrende og dristig.

Edle Hartmann ble født i Larvik i 1862 som datter av adjunkt Gudbrand Hartmann og hans frue Fredrikke. Hun vokste også opp i Larvik, hvor hun bodde i en herskaplig leilighet i den kjente Bugge-gården på Storgata. Som ung likte hun først og fremst å lese, og hennes foreldre rådslo seg bl.a. om hvordan de best kunne hindre at hun fikk tak i litteratur som de mente var upassende for ung pike.

I 1875 flyttet hun sammen med familien til Tromsø, men to år senere flyttet videre til Skien. Høsten 1978 flyttet Edle til Christiania for å utdanne seg i musikk. Musikk-studiene ble lagt på hyllen etter kun et par år i hovedstaden, og hun engasjerte seg senere bl.a. i en kvinnesaksbevegelse. I 1893 fikk hun muligheten til å jobbe som journalist i Verdens Gang, og i løpet av hennes journalist-karriere jobbet hun også i Aftenposten og Tidens Tegn.

Mange av hennes beste artikler, kåseri og skildringer samlet hun og utgav som bøker. Alle bøkene er utgitt under pseudonymet ‘Sfinx’. Hennes mest kjente bok er “Kjent folk gjennem årene” som ble utgitt i 1936. Hun var 74 år da hun gav ut sine memoarer, men boken er på ingen måte en selvbiografi. Boka forteller litt om hennes barneår i Larvik, mens mesteparten av innholdet handler om hennes tid i Christiania og kjente personligheter fra de nesten 50 årene hun hadde bodd i hovedstaden.

Dersom du ønsker å lese mer om Edle Hartmann, anbefaler vi hennes bok “Kjent folk gjennem årene”, samt Larviks-profilene utgitt av Larvik og Omegns Museumsforening. Begge bøkene kan finnes på Larvik bibliotek, mens Larviks-profilene også kan kjøpes av Larvik og Omegns Museumsforening.

 

Copyright © Larviksguiden 2014.All rights reserved